Congres 2020


Het Nederlands Netwerk voor Tabaksonderzoek organiseert jaarlijks een wetenschappelijk congres in samenwerking met het Trimbos-instituut. Deze bijeenkomst is dé gelegenheid voor het uitwisselen van nieuwe onderzoekresultaten op het brede terrein van tabaksonderzoek. Doelgroepen van het congres zijn, naast de NNvT-leden, Nederlandse wetenschappers die zich als hoofdonderwerp, dan wel zijdelings, met tabakspreventie en aanverwante onderwerpen bezig houden. Het congres staat open voor het brede veld van tabaksonderzoek: van preklinisch onderzoek en de farmacologie van nicotineverslaving tot psychologische en epidemiologische studies en beleidsonderzoek.

TERUGBLIK CONGRES 2020
Vrijdag 14 februari 2020 vond de 6e editie van het NNvT congres plaats in hartje Utrecht. De NNvT commissie kijkt terug op een succesvolle dag met veel inspirerende presentaties. Het congres startte met een interessante keynote van Prof. dr. Huib Mansvelder (VU) over zijn jarenlange onderzoek naar de veranderingen in het puberbrein door roken en de gevolgen hiervan op latere leeftijd.

Vervolgens werd voor de tweede keer de Nationale Tabaksonderzoeksprijs uitgereikt. Dit jaar is de prijs gewonnen door Hanneke Scholten (Radboud Universiteit) voor haar onderzoek naar een mobiele game om jongeren te helpen bij het stoppen met roken (publicatie: ‘A randomized controlled trial to test the effectiveness of a peer based social mobile game intervention to reduce smoking in youth’).

In de parallelsessies die volgden werden de resultaten van onderzoeken gepresenteerd op het gebied van o.a. rookvrije zones, de effectiviteit van stoppen-met-roken programma’s en interventies voor zwangere vrouwen, het nationaal tabaksbeleid en de risico’s en kansen van e-sigaretten. Na de lunch organiseerden ZonMw en de gezondheidsfondsen (Longfonds, de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding, de Trombosestichting en het Diabetesfonds) een interactieve sessie waarin 9 onderzoeksprojecten werden gepresenteerd. Deelnemers aan het congres kregen de kans om mee te denken met deze onderzoekers over de projecten en de knelpunten die zij tegenkomen. Een mooie manier om expertise met elkaar te delen!

We bedanken alle sprekers voor hun bijdrage aan het congres en graag tot volgend jaar bij het NNvT congres 2021!

Het NNvT congres wordt mede mogelijk gemaakt door:

zonmw-logo