Winnaar Nationale Tabaksontmoediging Onderzoeksprijs 2022


Sinds een aantal jaar reiken we tijdens het NNvT congres ook een prijs uit, de Nationale Tabaksontmoediging Onderzoeksprijs. Met deze prijs zetten we een jonge onderzoeker in het zonnetje die een bijzondere inzet heeft getoond binnen het onderzoek en de praktijk op het gebied van tabaksontmoediging. De jury heeft dit jaar unaniem 1 genomineerde tot winnaar verkozen, namelijk Heike Garritsen!

Heike Garritsen is een PhD-student bij de afdeling sociale geneeskunde van het Amsterdam UMC en Tranzo. In 2016 rondde zij haar master in Gezondheidsbevordering af aan de Universiteit Utrecht en sinds 2018 is zij bezig met een promotietraject gericht op rookvrij beleid op sportverenigingen. De jury was diep onder de indruk van haar productiviteit in haar promotietraject: ondanks dat ze nog een jaar te gaan heeft, heeft ze al vier hoofdstukken weten te publiceren, en nog eens twee artikelen onder review.

Maar deze jonge onderzoeker is niet alleen maar wetenschappelijk bezig geweest. Zo heeft ze de resultaten van haar eerste onderzoeken verwerkt in een fraai vormgegeven factsheet voor sportverenigingen met motiverende tips over hoe je als vereniging rookvrij kan worden. Ook heeft ze presentaties verzorgd voor het ministerie van VWS en diverse vertegenwoordigers van gemeenten en sportverenigingen (o.a. Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Vereniging Sport & Gemeenten, enkele GGD’en, NOC*NSF, KNVB). Verder zijn de onderzoeksresultaten ook gebruikt voor een landelijke campagne van de NOC*NSF en in een stappenplan voor verenigingen om rookvrij te worden van de Hartstichting, Longfonds en KWF.

Al met al was de jury erg onder de indruk van de wetenschappelijke én maatschappelijke prestaties van deze jonge onderzoeker die nog niet eens klaar is met haar promotietraject!