Winnaar Nationale Tabaksontmoediging Onderzoeksprijs 2023


 

Ook dit jaar reiken we tijdens het NNvT congres weer een prijs uit, namelijk de Nationale Tabaksontmoediging Onderzoeksprijs. Met deze prijs zetten we een jonge onderzoeker in het zonnetje die een bijzondere inzet heeft getoond binnen het onderzoek en de praktijk op het gebied van tabaksontmoediging. De jury heeft dit jaar unaniem 1 genomineerde tot winnaar verkozen, namelijk Leonieke Breunis!

Leonieke Breunis is een postdoc onderzoeker en kinderarts in opleiding bij het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

Leonieke studeerde in 2015 af als basisarts en in juli 2017 begon zij aan haar promotieonderzoek in het Erasmus MC-Sophia te Rotterdam. Voor haar promotieonderzoek zette zij de SAFER pregnancy studie op, waarin zij onderzoek deed naar een interventie gericht op (wens)zwangeren om hen te ondersteunen bij het stoppen met roken en alcohol drinken. De interventie bestond uit groepssessies, een online platform en incentives op het moment dat het stoppen lukte, waarbij zij zelf de groepssessies leidde. Daarnaast deed zij onderzoek naar de rookvrije zone die rondom haar werkplek werd geïmplementeerd. In die periode maakte zij ook haar hockeyvereniging rookvrij.

In 2021 startte zij aan de opleiding tot kinderarts en in november van dat jaar verdedigde zij met succes haar proefschrift getiteld “Protecting children against tobacco smoke and alcohol exposure from the start”. Momenteel doet zij naast haar opleiding tot kinderarts onderzoek naar het verbeteren van gezondheidsgedrag van zwangeren en hun partners in kwetsbare omstandigheden en hoopt zij ooit een volledig nicotinevrije generatie mee te maken.

 

De jury vindt dat Leonieke laat zien dat zij vele mooie kwaliteiten heeft. Zo waardeert de jury haar inzet en betrokkenheid voor deze zeer relevante, maar ook moeilijk te bereiken doelgroep, namelijk rokende zwangeren. Ook is de jury onder de indruk van haar wetenschappelijk werk op hoog niveau, haar praktijkwerk als arts, het multidisciplinair werken, en de maatschappelijke impact die ze heeft bereikt.  De jury vindt dat zij deze kwaliteiten op een waardevolle en bewonderingswaardige manier weet te combineren, die veel zegt over haar toewijding!